söndag 21 februari 2010

Tunnbröd

Tunnbröd.
Detta är ett bröd som jag bakat sedan barnen var små. Dom älskar det och har alltid fått vara med och baka det för det krävs lite samarbete. Men så 4 dubblar jag alltid receptet. Det har inte varit lönt annars i denna familjen..då det är en strykande åtgång på dom. Det bakas i stekpanna , så en brukar kavla och en gräddar i stekpannan.

Mjuka tunnbröd

50 g smör
5 dl mjölk
1/4 pkt jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk ljusbrödsirap
1/2 tsk hjorthornsalt
1 msk brödkryddor
6 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl

Smöret smältes och blandas med mjölken. Degvätskan ska vara 37 grader.
Blanda in övriga ingredienser. Blanda in mjölet i omgångar för degen får inte bli för hård.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Dela sen degen i 15 bitar och kavla ut dom på mjölat bakbord. Någolunda runda , ca 1/2 cm tjocka. Kör gärna sista kavlingen med en kruskavel...och borsta bort mjölet som annars bränns i pannan.
Grädda varje kaka i torr stekpanna ca 1 min på varje sida..beroende på hur varm stekpannan är.
Trava kakorna på varann under en bakduk, så håller de sig mjuka.
När de kallnat helt så går det jättebra att frysa dom.

Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar