söndag 21 mars 2010

Luftiga scones och lemoncurd.

Sen barnen var små så gör vi ibland "Engelskfrukost" Det viktigaste för oss är då att man dukar fint. Den Engelska blåvita servisen kommer fram, och det bakas scones. Marmelader, ostar och te. Numer måste det alltid finnas hemgjord lemoncurd som tillbehör.
Luftiga Scones 12 bitar 225 grader
6 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
1 1/2 msk bakpulver
1 1/2 tsk salt
100 g smör
3 1/2 dl mjölk
Blanda de torra ingredienserna. Hacka ner matfettet och arbeta in till en smulig massa.
Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.
Dela degen i 3 bitar och platta ut till runda kakor ca. 15 cm diameter. Skåra kakan med ett kryss, och pricka dom med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 12 min 225 grader.

Lemon curd
2 citroner
3 ägg
2 dl socker
75 g smör
Finriv citronerna och pressa ut saften.
Vispa samman citronsaft, skal, ägg och socker i en rostfri skål. Placera skålen över en kastrull med kokande vatten. Vispa oavbrutet tills krämen tjocknar.
Ta bort skålen och klicka i smöret under omrörning. Låt krämen svalna.
Den håller sig 2 veckor i kylskåp.
Det blir 2 småburkar. Man kan använda Lemoncurd istället för marmelad, som kak eller tårtfyllning. Uppblandad med grädde eller creme fraiche så blir det väldigt gott som tillbehör till fruktsallad, paj eller mjukkaka. Det är bara att prova på....Mycket gott!!!!
Carina

1 kommentar:

  1. Åh en frukost med detta skulle vara fint, har aldrig provat med potatismjöl innan, det måste jag testa..numer kan jag inte äta nästan något med citrus i så det blir att titta på vackra bilder..tråkigt!
    Kram Anne

    SvaraRadera